PE Malzeme Nedir? Polietilen Malzemelerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Endüstriyel işletmelerde sürekli olarak plastik ürünler kullanılıyor. Bu ürünlerin ekonomik olması ve kolay işlenebilir yapısı endüstride plastikten vazgeçilmemesini sağlamakta.
Plastik malzemelerin kendi içerisinde çok sayıda farklı türü yer almakta. Pe malzeme olarak isimlendirilen ürünler de bunlardan bir tanesi. Kendine has özellikleri ile birlikte birçok farklı sektörde bu ürün tercih ediliyor.
PE kısaltması polietilen kelimesinden gelmekte. Söylenişi biraz karmaşık olduğundan sektörlerde PE olarak tercih ediliyor. Kısaca PE malzeme, belirli bir türe bağlı olan, değişken yapılı bir termoplastik polimerdir.
Polimerler dünyanın her yerinde, yılda milyonlarca ton miktarında üretilen ve sürekli olarak tercih edilen plastiklerdir.
PE Malzemeler Ne Zamandır Hayatımızda?
Polietilen malzemelerin tarihçesine baktığımızda yaklaşık olarak 100 yıl geriye gitmemiz gerekir. 1933 senesinde İngiltere merkezli bir kimya firması olan Imperial Chemical Industries bünyesinde iki çalışan Eric Fawcett ve Reginald Gibson polietileni keşfetmişlerdir. Endüstriyel alanda çok fazla tercih edilen polietilen malzeme kimya dünyasında (-CH2CH2-)n şeklinde formüle edilmektedir.
Şimdilerde dünyanın her noktasında kullanılan PE malzemeler ilk üretildiği andan itibaren çok popüler değildi. Firmaların bu ürünleri benimsemesi ve alışması zaman aldı. En büyük atılım 1950 senesinde yaşandı. Karl Ziegler ve Giulio Natta, Ziegler-Natta Katalizörleri adı altında bir ortaklık kurdu. Polimerleri o dönemde hiç olmadığı kadar aktif kullanan firma polimerlerin tüm dünya da popüler bir hale gelmesini sağladı.
PE Çeşitleri Nelerdir?
Polietilen malzemelerden bahsederken birkaç farklı temel türü konuşmak mümkündür. Bu türler genel olarak, Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE) ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) olarak isimlendirilmektedir.
Bu iki tür polietilen malzeme özellikleri bakımından birbirinden ayrılmaktadır. HDPE çok daha kristalimsi bir görüntüye sahiptir. Bu durum LDPE malzemelere göre farklı sektörlerde kullanılmasını sağlar. Düşük yoğunluklu olan pe malzeme daha çok market poşetleri ve diğer ambalaj ürünlerinde kullanılmaktadır. Ancak HDPE inşaat sektöründe aktif olarak kullanılan bir malzemedir.
PE Malzemelerin Özellikleri Nelerdir?
Polietilen malzemeler çok farklı renk ve görünüşlere sahip olabilmektedir. Mavi, beyaz, siyah, kahverengi ve turuncu gibi renklerle renklendirilebilen polietilen malzemeler son derce dayanıklı ve kuvvetlidir. Dış darbelere karşı gösterdikleri başarılı dayanımı UV ışınlarına karşı da gösterebilirler. Elektriği yalıtma özellikleri bulunur ve mukavemetleri yüksektir. Sıvı ürünlerin ambalajlanması aşamasında da çok başarılı malzemelerdir. Polietilen malzeme özellikleri sıralanmak isterse;
- Suya ve neme çok dayanıklı,
- Asitli kimyasalların ambalajlanmasında kullanılabilen,
- Kolay işlenebilen,
- Aşınmalara karşı dayanıklılığı iyi düzeyde,
- Soğuğa ve sıcağa karşı dayanıklı,
- Bakteri barındırmayan,
- Hafif ve bu doğrultuda kolay bir kullanıma sahip,
- Çatlamalara karşı çok dayanıklı, şeklinde sıralanabilir.
Ambalaj Sektöründe PE Malzeme Kullanımı
Yazımızda bahsettiğimiz gibi bu malzemeler ambalajlama sektöründe sıklıkla kullanılabilir. Özellikle poşetlerde kullanımı çok yaygındır. E-ticaret sektörünün vazgeçilmesi olan ve şeffaf kargo poşetleri sayfasından kolayca ulaşılabilen kargo poşetleri bunun en iyi örneklerinden bir tanesidir. İnternet üzerinden sipariş edilen ve bizlere ulaştırılan ürünlerin çok büyük bir kısmı PE malzeme kategorisinde yer almaktadır.
PE malzemelerin satın alım aşamasında dikkatli olunması önem arz eder. Çünkü tüm PE malzemelerinin aynı kalitede olduğunu söylemek mümkün değildir. Dayanıklılığı sebebiyle alacağınız poşetler çok basit bir taşıma sürecinde yırtılıp sizleri mağdur edebilir. Böyle durumlar ile karşılaşmamak adına ambalaj ve PE malzemeler konusunda kendisini kanıtlamış olan Nisma Ambalaj gibi firmalarla çalışılması gerekmektedir. Bugüne kadar yüzlerce büyük markaya yardımcı olan firma sizlerin taleplerini en kaliteli ürünler ile karşılayabilir.